Kurutulmuş meyve de ciddi miktarda su kaybı olduğu için şeker oranı daha çok ortaya çıkar, daha yoğun bir tada ve kaloriye sahip olur. Eğer meyve ve sebzeler düzgün bir şekilde kurutulursa çok daha fazla vitamin ve minerallere sahip olur. Kurutulmuş meyve yaş meyveden daha çok meyve şekerine sahiptir. Bir çok kurutulmuş meyve de şeker oranı %50 arttığı görülür, bu artış ürün içerisindeki karbonhidratları da etkiler.
Normal oranda tüketilen kuru meyveler lif oranı fazla olduğu için bağırsaklar için faydalı olabilir, fakat fazla tüketildiğinde ise karında şişkinlik ve müshil gibi şikayetlere yol açabilir. Kurutulmuş meyvelerin yağ içeriği hafif arttığından dolayı atıştırmalık olarak çikolatadan daha çok tercih edilir.
Kuru meyvelerin düşük su içeriği büyük bir problem değildir, günde bir bardak fazla su içerek bu telafi edilebilir.
Kuru meyvelerin diyet için pek katkısı olmadığı fakat sağlık için faydalı olduğu bilinir.
Kuru meyve alırken dikkat edilecek içerisinde az oranda kükürt veya hiç kükürt kullanmadan yapılan kuru meyvelerdir. Birçok endüstriyel kurutmalarda kükürt kullanılmaktadır.