MEYVE KURUTMA İŞİ
MEYVE KURUTMA İŞİ
2 yıl önce 3896 Görüntülenme

Meyve Kurutma İşi Nasıl Yapılır?

 

 

Meyve Kurutma İşinde Başlangıç Planı

Meyve kurutma işi, sanıldığı kadar kolay değildir. Eğer pazarlama altyapınız yoksa bu işe girmeniz pek önerilmez. Bahçenizdeki ürünleri değerlendirmek veya çiftçiden ürün alıp kurutmak istiyorsanız birçok soruya yanıt bulmalısınız. Hangi ürün kurutulacak? Yıl boyu üretim mi yapılacak? Ne kadar kapasiteyle çalışacaksınız?

Endüstriyel meyve kurutma için hedefinizi net belirlemeniz gerekir. Fason mu çalışacaksınız? Perakende mi? İhracat hedefiniz var mı? Tüm bu detaylar sistemin kurulumu ve yatırımı açısından belirleyicidir.

Bütçeniz genişse tam teşekküllü bir tesis kurabilirsiniz. Eğer başlangıç bütçeniz sınırlıysa yalnızca kurutma makineleri ile başlayarak zamanla üretim hattınızı genişletebilirsiniz. Ayrıca ısı pompası üreten şirketler arasından Ekotec gibi deneyimli markaları tercih etmelisiniz.

 

Aylara Göre Meyve ve Sebzeler

Nisan: Erik, Kuşkonmaz, Bakla, Enginar
Mayıs: Kiraz, Çilek, Sarımsak, Soğan, Enginar
Haziran: Kayısı, Vişne, Bezelye, Taze Patates
Temmuz: Armut, Kayısı, İncir, Şeftali, Dut, Böğürtlen
Ağustos: Kavun, Karpuz, Domates, Mısır, Bamya
Eylül: Üzüm, Elma, Nar, Semizotu
Ekim: Trabzon Hurması, Ayva, Mandalina, Kabak
Kasım: Kivi, Avokado, Zeytin, Balkabağı
Aralık: Portakal, Muz, Limon, Turp, Ispanak

 

Kuru Meyveler

 

Meyve ve Sebzeleri Nasıl Kurutabiliriz?

Ekotec olarak Ar-Ge çalışmalarını tamamladığımız ısı pompası ile kurutma sistemleri sayesinde meyve, sebze, et, balık, tarhana, kuş yemi ve aromatik bitkileri hijyenik şekilde kurutabilirsiniz. Isı pompası kurutma sistemimiz doğadan aldığı enerjiyle maksimum verim sunar. PLC kontrol sistemi sayesinde ürününüzün türüne göre tarif girerek süreci kolayca yönetebilirsiniz.

Kurutma kabininde günde 500–1500 kg yaş ürün işlenebilir. Örneğin, Trabzon hurması bütün halde 1500–2000 kg, dilimli halde ise 750–900 kg arası kurutulabilir. Bu verimlilik sayesinde ısı pompası yerden ısıtma teknolojilerinden ilham alan sistemlerle maksimum performans elde edilir.

 

Kurutma Öncesi Yapılacaklar

  1. Meyveler çürüklerden ayrılır ve boyutlarına göre sınıflandırılır.
  2. Yıkama hattında hijyenik olarak temizlenir.
  3. Dilimleme makinesiyle eşit parçalara bölünür.
  4. Dilimlenen meyveler kurutma kasalarına yerleştirilir.
  5. Kasalar kurutma kabinine 2’li şekilde, üst üste 17 sıra dizilir.
  6. PLC kontrol sisteminde tanımlı reçeteye göre işlem başlar. Süre sonunda sistem otomatik kapanır.

 

Meyve ve Sebze Kurutma Makinası Fonksiyonları

Isıtma, Kurutma ve Nem Alma

 

Meyve ve Sebze Kurutma Ünitesinin Faydaları

  • Hijyenik kurutma sağlar.
  • Yer tasarrufu sağlayan özel kurutma kasaları kullanılır.
  • Çevre dostudur, koku ve atık bırakmaz.
  • Doğal aromaları korur.
  • Isı pompası fiyatları işletme maliyetine göre oldukça ekonomiktir.
  • Ev tipi ısı pompaları ile küçük ölçekli tesislerde de aynı verim elde edilebilir.
  • Enerji tasarrufu sağlar ve güneş paneli ile çalıştırılabilir.
  • Reçeteye göre çalışma imkanı sunar.
  • Ürünlerde tat ve renk kaybı minimum düzeydedir.
  • Kullanımı ve kurulumu pratiktir.
  • Patlama, yanma riski yoktur. Sağlıklı bir yöntemdir.
Ekotec ısı pompalı kurutma sistemleri ile meyve kurutma işi artık daha kolay, daha verimli ve daha kazançlı. Doğru kurulum ve planlama ile sektörde güçlü bir yer edinebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımız